کنترل مقررات ملی ساختمان با «بیمه اجباری»؛ ضعف ساختاری در شناسایی ناایمنها
در گفتوگو با پارازیت مطرح شد؛
رئیس گروه معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، بیمه اجباری ساختمانها را راهکاری برای کنترل مقررات ملی ساختمان دانست و گفت: ضعف ساختاری در شناسایی دقیق ساختمانهای ناایمن باید مدنظر قرار گیرد.
طاهره نصر رئیس گروه معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور به مناسبت 30 دی سالروز حادثه پلاسکو در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری پارازیت با موضوع «ایمنی» در صنعت ساختمان اظهار کرد: حرفهمند بودن فعالیتهای سازمان نظام مهندسی موضوعی قابل توجه است. با توجه به حوادث گوناگونی که هر لحظه در کمین ساختار شهرها و ساختمانهاست، توجه به موضوع ایمنی ساختمانها ضرورت دارد.
وی با تأکید بر اینکه باید در این راستا مدیریت بحران را مدنظر قرار داد، افزود: از مهمترین اقدامات در فرآیند مدیریت بحران در سطح ملّی تدوین سیاستهایی است که باید در تهیه و تدوین برنامههای کلی نظام توسعه مورد توجه قرار گیرد. چالشهای موجود در کاهش اثرات بلایا را میتوان در مدیریت دانش و آموزش، کاهش عوامل خطر اصلی، آمادگی برای واکنش مؤثر و بازسازی، قانونگذاری و سیاستگذاری، شناسایی خطرات، ارزیابی و هشدار زودهنگام مطرح کرد.
یکی از مسائل مرتبط با ایمنی ساختمانها «نگهداری» است
استادتمام دانشگاه آزاد اسلامی شیراز اضافه کرد: پیشگیری در واقع به معنای پیشگیری از وقوع حادثه نیست؛ بلکه پیشگیری از بعضی آسیبها، خسارات و عوارض بعدی است. با توجه به عوامل مؤثر در دستیابی به هدف یعنی چهار مقوله فرهنگ (خواستن)، دانایی (دانش)، توانایی (سرمایه و فناوری) و ساختار (قوانین و ضوابط) در رابطه با پیشگیری و کاهش آسیبها لازم است که مواردی در حیطه مهندسی ساختمان مورد توجه قرار گیرند.
نصر تشریح کرد: یکی از مسائل مرتبط با ایمنی ساختمانها بهخصوص ساختمانهای بلندمرتبه، نگهداری ساختمان است که برای ساختمانهای بلندمرتبه مورد غفلت و بیتوجهی است، عدم کنترل و انطباق کاربریهای موجود اینگونه ساختمانهاست که نسبت به کاربری تعیین شده در پروانه ساختمان دارای مغایرت است؛ بنابراین باید از ادامه فعالیت خارج از کاربریهای موجود ساختمانهای بلند نسبت به کاربریهای طراحی و پیشبینی شده در پروانه ساختمانی و پایان کار صادره توسط شهرداری جلوگیری شود.
بیتوجهی به بیمه کیفی ساختمان
به گفته رئیس گروه معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، مورد دیگر را باید بیتوجهی به بیمه کیفی ساختمان دانست که باید برای حصول اطمینان از کیفیت صحیح ساخت و اجرای دقیق مقررات ملی ساختمان مورد توجه قرار گیرد.
پیشگیری و آسیبشناسی میتواند در کنترل بحران هنگام وقوع حادثه تأثیر بیشتری داشته باشد، ضرورت افزایش تابآوری را نیز باید از مواردی دانست که برای ساختمانها باید مدنظر قرار گیرد
وی با تأکید بر اینکه توجه به موضوع ایمنی در ساختمان بسیار حائز اهمیت است، بیان کرد: در این زمینه، علاوه بر توجه به «ایمنی بعد از حادثه»، موارد «ایمنی تخریب»، «ایمنی در حین ساخت» و «ایمنی در حین بهرهبرداری»، نیز حائز اهمیت است که بهرهگیری از توان مهندسان رشتههای گوناگون و مجریان واجد صلاحیت در این موضوع ضروری است.
استادتمام دانشگاه آزاد اسلامی شیراز گفت: بدون شک علاوه بر سازمان نظام مهندسی ساختمان که قانونگذار در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، وظیفه حمایت از مردم به عنوان بهرهبرداران از ساختمانها و ابنیه را مورد توجه قرار داده است و به حفظ و بهره وری سرمایههای ملی به عنوان وظیفه سازمان نظام مهندسی ساختمان اشاره کرده است، هر نهاد یا ارگانی که با «ساختمان» و «سلامت ساختمان» مرتبط است باید توجه به مباحث مقررات ملی ساختمان را به عنوان دغدغه اصلی مدنظر قرار دهد. به طور مثال یکی از مهمترین این مباحث، مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان است.
اختصاص مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان به تعمیر و نگهداری
نصر با بیان اینکه مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان به تعمیر و نگهداری ساختمان اختصاص یافته است، افزود: در این مبحث به ساختمان به عنوان یک سرمایه ملی اشاره شده و کنترلهای پس از ساخت آن را به عنوان ضرورت لازم برای گریز از خسارات جبرانناپذیر بر اقتصاد کشور دانسته است.
به گفته رئیس گروه معماری سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در این مبحث مواردی دیگر نیز بیان شده است ازجمله «برای نگهداری از ساختمان و اجزای آن نیاز به تدوین و ترویج ضوابط و مقرراتی است تا بر اساس آن، اشخاص ذیصلاحی که در این مبحث تعیین شدهاند، بتوانند عملکرد صحیح ساختمان را در طول عمر مفید آن کنترل کرده و در صورت نیاز به تعمیر یا تقویت اجزای آسیب دیده اقدام کنند.»
وی اضافه کرد: بیمه اجباری ساختمانها را میتوان راهکاری برای کنترل مقررات ملی ساختمان دانست. متأسفانه در قوانین کشور تعارضاتی دیده میشود که ازجمله میتوان استفاده غیرمتناسب از ساختمانها را ذکر کرد.
ضعف ساختاری در شناسایی دقیق ساختمانهای ناایمن؛ ضرورت افزایش تابآوری
استادتمام دانشگاه آزاد اسلامی شیراز تشریح کرد: عدم تعامل ارگانها و نهادهای مختلف در اجرای کامل قانون و مقررات ملی ساختمان در ایمنی ساختمانهای پراهمیت از دیگر چالشهای کنونی و مسئلهای بسیار مهم و قابل توجه است. ضعف ساختاری در شناسایی دقیق ساختمانهای ناایمن در نقاط پرخطر کشور نیز از دیگر مسائلی است که باید مدنظر باشد.
نصر با تأکید بر اینکه پیشگیری و آسیبشناسی میتواند در کنترل بحران هنگام وقوع حادثه تأثیر بیشتری داشته باشد به پارازیت گفت: ضرورت افزایش تابآوری را نیز باید از مواردی دانست که باید برای ساختمانها مدنظر قرار گیرد. این مورد مهم نیز در بسیاری موارد متأسفانه مورد غفلت واقع میشود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کنترل مقررات ملی ساختمان با «بیمه اجباری»؛ ضعف ساختاری در شناسایی ناایمنها" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کنترل مقررات ملی ساختمان با «بیمه اجباری»؛ ضعف ساختاری در شناسایی ناایمنها"، کلیک کنید.