توسعه طرح دولت به مثابه پلتفرم، الزامی زیرساختی است
پارازیت/خوزستان معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بر ضرورت توسعه طرح دولت به مثابه پلتفرم در برنامه هفتم توسعه کشور گفت: داده این پلتفرم ها در دست دولت است اما بخش خصوصی آن را اجرا می کند و در نهایت، هدف ارایه خدمات از مردم به مردم به شکل فناورانه است.
محمد خوانساری در دومین کنفرانس بین المللی و هفتمین کنفرانس ملی کامیپوتر، فناوری اطلاعات و کاربردهای هوش مصنوعی که امروز (8 اسفندماه) در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار شد، با اشاره به لزوم حضور در انتخابات اظهار کرد: استان خوزستان ثابت کرده که جبهه مقابله با استکبار در مقابل تهاجم ناجوانمردانه است و همچنان می تواند در این عرصه، پیشرو باشد.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: در آینده کشور در حوزه تخصصی کامپیوتر و فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی با آن روبه رو خواهد بود. دولت به مثابه سکو یا پلتفرم، مفهومی نسبتا جدید است که از سال 2010 مطرح شده و کشورهای مختلف دنیا به این موضوع نیز توجه کرده اند. این برنامه تحولی در برنامه هفتم دولت نیز دیده شده است یعنی پنج سال آینده کشور را با توجه به این مساله حرکت کنیم.
وی با اشاره به تجربه دولت هوشمند در سامانه های متصل با داده ها، گفت: در دولت هوشمند تعدادی سامانه پشت صحنه یک سامانه واسطه کاربری یا کانال واحد داریم که مبتنی بر آن خدماتی ارایه می شود. یکی از سامانه ها، واحد مدیریت زمانی است. به عنوان مثال در کشور، قواعد مختلف و دستگاه های مختلفی در حوزه زمین ها داریم و حدود 28 دستگاه وجود دارند که درباره زمین نظر می دهند و در این راستا می توانیم در صدور مجوز تغییر کاربری سامانه شفافی داشته باشیم. این سامانه اکنون با عضویت 20 دستگاه اجرایی در خوزستان فعال است.
خوانساری در خصوص صدور مجوز اصناف نیز عنوان کرد: در گذشته واحدهای صنفی مجبور بودند برای صدور مجوز به صنف مدنظر مراجعه کنند اما اکنون یک سامانه این کار را به صورت متمرکز انجام می دهد و تاکنون بیش از 2 هزار مجوز توسط این سامانه ارایه شده است.
وی ادامه داد: به نظر می رسد تکثری که در دولت فیزیکی داریم باید به یک وحدت در دولت مجازی تبدیل شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: تجربه دیگر، راه اندازی سامانه کالابرگ از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند است که افراد می توانند از این طریق دهک خود را ببینند و تاکنون 39.5 میلیون نفر در این سامانه احراز هویت شده اند.
وی گفت: جدیدترین سامانه، مربوط به رضایت سنجی کارکنان دولت و سامانه ای کاملا متمرکز است که اجازه می دهد در هر اداره دولتی درباره کارمند سرویس دهنده اعلام نظر کنید و تاکنون در این سامانه یک میلیون کاربر بارکد دریافت کرده اند. هوش مصنوعی به جد پشت این سیستم ها کار می کند. همچنین ثبت نام کاندیداهای مجلس برای استفاده از پیام رسان ها، از دیگر اقدامات است.
خوانساری گفت: خوشبختانه پیام رسان های داخلی در این دولت اوج گرفته اند و مجموعا توسط بیش از 30 میلیون نفر در روز مورد استفاده قرار می گیرند.
وی ادامه داد: دولت به مثابه پلتفرم اولین بار در سال 2010 توسط یک آمریکایی مطرح شد و در واقع ایده این بود که چگونه می توان از تکنولوژی های مختلف در دولت استفاده کرد. دولت به مثابه پلتفرم، ظرفیت ساز و حامی آحاد مردم است و عرصه سازی و زمینه سازی می کند و خود نباید مجری باشد بلکه باید بتواند فرصت خلق محصولات و خدمات جدید ایجاد کند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: در دولت به مثابه پلتفرم بر توانمندسازی مردم تمرکز دارد. ساده سازی، داده محوری، اشتراک گذاری منابع، انعطاف پذیری و چابکی در برابر تغییرات ویژگی هایی است که این دولت باید داشته باشد. نمونه این ها، چک کردن دانش آموزان در ایام کرونا از نظر ابتلا به بیماری بود. داده این پلتفرم ها در دست دولت است اما بخش خصوصی آن اجرا می کند و در نهایت، هدف ارایه خدمات از مردم به مردم به شکل فناورانه است.
وی گفت: رایانش ابری، توسعه فناوری، خودکارسازی و… بسیار مهم هستند. مفهوم رایانش ابری این است که از منابع به شکل بهینه استفاده کنیم. بیشتر دستگاه های اجرایی، داده ها را در دیتا سنتر یا سرور روم نگهداری می کنند و عموما استانداردها و بحث های پدافندی در این خصوص به خوبی رعایت نمی شوند. بنابراین استفاده از رایانش ابری، الزامی زیرساختی است.
خوانساری گفت: ارتقای تجربه کاربری و شخصی سازی نیز اهمیت دارد؛ تجربیات مردم در بانکداری باعث شد تمام بانک ها مجبور شوند به سمت استفاده از دیجیتال بانکینگ بروند.
وی با اشاره به اقدامات سازمان فناوری اطلاعات بیان کرد: در حال حاضر، در سازمان فناوری اطلاعات، مرکز تبادل اطلاعات کشور فعال است؛ این مرکز در سال 1400، دارای 67 دستگاه اجرایی بود و 644 دستگاه دیگر نیز سرویس می گرفتند و 2 میلیارد و 600 میلیون تومان تراکنش مالی در سال داشت که در سال 1401 با 91 دستگاه سرویس دهنده، به درآمد 7.5 میلیارد تومانی رسیده است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: خدمت احراز هویت نیز از خدماتی است که دولت ارایه می دهد؛ در این راستا مثلا در پلتفرم دیوار مشخص می شود فردی که خودرو آگهی می کند آیا مالک ماشین است یا خیر. در سال حدود 4 میلیون معامله ماشین در کشور داریم و حدود 250 نوع تقلب در آن وجود دارد. چه اشکالی دارد که برای سایت ها مشخص شود که مالک خودرو کیست، آیا سوابق ممنوعیت مالی دارد یا نه، سوابق بیمه تصادف و… دارد و به نمایندگان مجاز مراجعه کرده است یا نه. این داده ها در اختیار دولت است و بخش خصوصی می تواند این حوزه را فعال کند.
وی بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه، زیرساخت رایانش ابری برای کل دولت باید به وجود آید. همچنین دستگاه های اجرایی باید کم کم به مرکز داده متمرکز متصل شوند. بنابراین سه لایه ابر دولت، آزادسازی داده ها و توسعه API و ارتقای تجربه کاربری و شخصی سازی باید در دستور کار قرار بگیرد.
خوانساری گفت: موضوع هوشمندسازی، بسیار مفصل و با تعیین تکلیف تمام دستگاه ها در برنامه هفتم در نظر گرفته شده است. در این برنامه، جایگاهIT در دستگاه ها ارتقا داده می شود.
پایان خبر پارازیت
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "توسعه طرح دولت به مثابه پلتفرم، الزامی زیرساختی است" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "توسعه طرح دولت به مثابه پلتفرم، الزامی زیرساختی است"، کلیک کنید.