درمان خانگی و سریع رفع گرفتگی گردن

درمان سریع گرفتگی گردن با استفاده از روش های خانگی و پزشکی به آسانی امکان پذیر است. گرفتگی گردن به طور معمول به خاطر بد خوابیدن یا نشستن طولانی مدت پشت میز کار یا کار با کامپیوتر است. استفاده از روش هایی که عضلات گردن را منقبض کند و اصطلاحا سفتی گردن را درمان کند، باعث رفع مشکل کاهش درد در آن ناحیه می‌گردد. در این مطلب از قصد داریم به این موضوع بپردازیم.

درمان خانگی و سریع رفع گرفتگی گردن

تعریف گرفتگی گردن

آیا تا به حال برای شما هم پیش آمده، پس از ورزش سخت در ماهیچه‌ها احساس گرفتگی کنید و کمی برایتان غیرطبیعی و دردآور باشد؟ اعضای بدن ما مانند دست‌ها و پاها دائماً در حال انقباض و انبساط هستند. این انقباضات و انبساط­ها در برخی شرایط تحت کنترل خود انسان است. برای مثال می­توانید با ورزش کردن دست و پای خود را بیشتر در معرض این فشارها قرار بدهید تا عضلات تقویت شوند. برخی اعضای بدن ما مانند ماهیچه‌های سر، گردن و بدن، ناگهان به‌صورت غیرارادی منقبض می‌شوند. در حقیقت آن­ها در اکثر مواقع در یک اسپاسم قرار دارند.

در برخی شرایط، این اسپاسم ممکن است در حالت پایدار قرار بگیرد و به حالت اولیه خود باز نگردد که در این صورت به آن گرفتگی عضلات می‌گویند. به بیانی ساده‌تر، اسپاسم سفت شدن غیرارادی عضله در بدن شماست که اغلب باعث درد شدید می‌شود. این درد  برای دقیقه‌ها، ساعت‌ها یا روزها پس از شل شدن عضله و کاهش اسپاسم ادامه می­یابد.

گرفتگی گردن یا عضلات در بسیار از مواقع با درد شدید همراه است و حرکت به چپ و راست سر را مختل می‌کند. به همین دلیل بسیاری از افراد پس از گرفتگی، به دنبال درمان سریع گرفتگی گردن هستند. گرفتگی یا اسپاسم عضلات گردن معمولا بیشتر از چند روز ماندگار نیست و حل می‌شود، اما در ادامه این مقاله به چند روش خانگی جهت درمان سریع گردن درد پرداخته‌ایم که به شما کمک خواهد کرد درد عضلات خود را کنترل نمایید. همچنین در درمان پزشکی، قرص برای اسپاسم عضلانی نیز تجویز خواهد شد.

ارتباط گرفتگی گردن با بیماری‌های دیگر

گرفتگی یا اسپاسم عضلات گردن در برخی شرایط  عضلات شانه و بازو را نیز درگیر می­کند؛ بنابراین فرد در نقاط بیشتری از بدن احساس درد خواهد داشت. در این صورت او از شدت دردی که در همه نواحی بدنش می‌پیچد عصبی و پرخاشگر خواهد شد.

با این وجود، گردن درد در بسیاری از حالات امری کاملاً طبیعی، عادی و بی‌خطر است که با چند روش خانگی طی چند روز درمان خواهد شد، اما در برخی شرایط احتمال دارد پس از بهره گرفتن از چندین روش خانگی، فرد همچنان احساس درد کند. در چنین حالاتی نمی‌توان گردن درد را بی‌خطر دانست؛ زیرا ممکن است نشانه‌های بروز یک بیماری جدی‌تر مانند آرتروز، گرفتگی کانال گردن و … باشد. به طور کلی گرفتگی و اسپاسم گردن  به چند دلیل مختلف رخ می­دهد که عبارتند از: استرس، نشستن مداوم، استفاده نادرست از عضلات و تروماها، ضربه‌های ناگهانی که به گردن وارد می‌شود و موارد دیگر. بهتر است بدانید که تقریبا 60 درصد از آرتروزهای گردن براثر استرس هستند.

تنش یا اسپاسم عضلانی در گردن باعث احساس  درد در ناحیه پشت سر و بالای گردن خواهد شد. درد ناشی از سردرد مربوط به گردن، معمولاً به‌صورت مبهم یا دردناک همراه با سفتی و حساسیت گردن توصیف می‌شود. متأسفانه، حرکت گردن معمولاً این سردردها را بدتر می‌کند و گاهی نیز فرد به سرگیجه گردنی دچار می‌شود؛ بنابراین افراد معمولاً مجبور می‌شوند تا زمانی رفع آن­ها استراحت کنند.

انواع گردن درد

گردن درد عضلانی

کشیدگی عضلات، رگ به رگ شدن گردن و پارگی، یکی از رایج‌ترین کاتالیزورهای گردن درد هستند. بافت‌های عضلانی سالم از فیبرهای عضلانی متعددی تشکیل شده‌اند که در کنار هم یک عضله واحد را تشکیل می‌دهند. در هر دسته از عضلات، میوفیبریل‌ها وجود دارند. میوفیبریل‌ها پروتئین‌های انقباضی را در خود جای داده‌اند که مکانیک واقعی انقباضی عضلانی را انجام می‌دهند.

هنگامی که عضله شما بیش از حد کشیده می‌شود در لایه‌های بافت‌های همبند، پارگی‌های کوچکی ایجاد خواهد شد که عضله را ضعیف و دردناک می­کند. هر چه میزان فشار عضلانی بیشتر باشد، التهاب عضله، تورم و درد بیشتر و دوره نقاهت نیز طولانی‌تر می‌شود.

با گذشت زمان، کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلات گردن و شانه ممکن است گره‌های سختی به نام نقاط ماشه‌ای ایجاد کنند. در این حالت به‌محض لمس این نقاط، درد بیشتری را احساس خواهید کرد؛ بنابراین برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است درمان گرفتگی گردن را آغاز و مشکل عضلات خود را حل کنید.

 اسپاسم عضلانی گردن

آیا برای شما هم پیش آمده بعد از بیدار شدن از خواب­، ناگهان متوجه درد شدید و سفتی در ناحیه گردن خود شوید؟ اگر پاسخ شما به این سوال مثبت است باید گفت، گرفتار اسپاسم عضلانی گردن شُده­اید. اسپاسم و انقباض عضلات به ویژه عضلات گردن، خود به خود و ناگهانی رخ می‌دهند. این گرفتگی همراه با درد بسیار شدیدی است که امکان تکان دادن سر به چپ و راست را دشوار می‎کند. در حالی که در اغلب موارد هیچ دلیل واضحی برای اسپاسم عضلانی وجود ندارد، اما احتمالا در پی آسیب به عضله یا دیسک ستون فقرات یا مشکلات اعصاب، پدید آمده است. گاهی، دلیل اسپاسم عضلانی گردن ناشی از استرس عاطفی است.

درد مفصل فاست

مفاصل فاست، مکان‌هایی در ستون فقرات هستند که در آن­ها دو مهره مجاور در ستون مهره به هم می‌رسند. این مفاصل حدودا 20 درصد از پایداری چرخشی گردن و کمر را تامین می‌کنند. آسیب‌های حاد یا آرتروز باعث تخریب یا تحلیل این مفاصل خواهند شد. از این رو، فرد در ناحیه گردن، درد عمیق، تیز وسوزناکی را احساس خواهد کرد. عواملی مانند حرکات سریع و نابه‌جا که به ستون فقرات فشار وارد می‌کند، عدم تحرک و خواب بد طی شبانه‌روز درد ناشی از این عارضه را بیشتر می­کند. این درد همچنین به شانه یا قسمت بالایی پشت شما سرایت می­کند و ناراحتی را در کل قسمت بالایی بدن پخش خواهد کرد.

گردن درد عصبی

توصیف درد عصبی در گردن بسیار دشوار است. هر مهره به‌عنوان نقطه خروجی برای یک یا چند عصب منشعب از نخاع عمل می‌کند. التهاب یا آسیب آناتومیک در نزدیکی این نقاط خروجی، ممکن است به ریشه‌های عصبی ضربه بزند یا آن­ها را تحریک کند. این تنش­ها دردهای مبهم، زودگذر با احساس سوزش را پدید می­آورند. بسته به عصب درگیر، درد ممکن است به بازو یا حتی به دست سرایت کند و با حرکت عمومی یا حرکات خاص بدتر شود.

گردن درد ارجاع شده

گردن درد ارجاعی همان‌طور که از نامش مشخص است درد را به نقطه دیگری ارجاع می‌دهد. به طور کلی درد ارجاعی دردی است که در یک قسمت از بدن ایجاد، اما در نقطه‌ای دیگر ظاهر می‌شود. یکی از نمونه‌های بارز درد ارجاعی، درد شانه در هنگام حمله قلبی است.

در این مدل از گردن درد، ممکن است نقطه درد گردن باشد، اما فرد در قسمت‌های نامرتبط بدن مانند قلب، مری و دیگر اعضای بدن خود احساس درد کند؛ بنابراین، برای پزشک بسیار مهم است که علت اصلی گردن درد شما را تعیین کند؛ زیرا اگر از جای دیگری در بدن ارجاع داده شده باشد می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل بسیار عمیق‌تر و جدی‌تر باشد.

استخوان درد

بیشتر گردن دردها به دلیل آسیب و بیماری در ساختارهای بافت نرم ستون فقرات گردنی ایجاد می‌شوند. با این حال، ممکن است خود استخوان‌ها نیز دردناک باشند. درد و حساسیت در مهره‌های گردن بسیار کمتر از گردن درد ناشی از بافت‌های نرم است، اما به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارد؛ زیرا نشانه‌ای از یک مشکل سلامت جدی‌تر است. علاوه بر این، درد استخوان نشانه‌ای از ضعف یا شکستگی استخوان خواهد بود که ستون فقرات گردنی را بی‌ثبات و نخاع شما را در معرض خطر قرار می­دهد.

اگر شما هم هریک از انواع گردن‌ دردهای بالا را تجربه کرده یا می‌کنید، به درمان سریع گردن درد از طریق مراقبت‌های پزشکی یا روش‌های خانگی نیاز دارید. در حالی که گردن درد خود به تنهایی یک بیماری مفصلی محسوب می‌شود، اما ممکن است نشانه یک بیماری بزرگ‌تر و جدی‌تر باشد. یک پزشک واجد شرایط می‌تواند علت اصلی درد شما را تشخیص دهد و به شما در تدوین یک برنامه سریع درمان گردن درد و ریشه‌کن کردن آن کمک کند.

چه کسانی بیشتر دچار گردن‌ درد می‌شوند؟

همان­طور که گفتیم، افراد بسیار زیادی از هر گروه سنی با شرایط مختلف مستعد گردن درد هستند، اما به طور کلی گردن درد در بین مردان و زنان بسیار شایع است. از بین هر سه نفر حداقل یک نفر سالی یکبار گردن درد را تجربه می‌کنند. این درد در زنان شایع‌تر از مردان است و با افزایش سن احتمال ابتلا به آن نیز افزایش می‌یابد.

 افراد مسن و میان‌سال، بیشتر دچار گرفتگی عضلات یا گردن درد می‌شوند. افزایش سن مهم‌ترین عامل خطر برای اکثر دردهای مزمن است. به همین دلیل شناسایی عوامل خطرناک و محافظتی، برای افزایش آگاهی در مورد اقدامات پیشگیرانه ضروری است.

آناتومی طبیعی ستون فقرات گردنی در سنین بالا تغییر می‌کند که  باعث درد گردن و ناتوانی طولانی‌مدت می­شود. به همین دلیل گردن درد در میان بزرگسالان شایع‌تر خواهد بود؛ اگر چه ممکن است در هر سنی رخ دهد. بر اساس مطالعات جهانی بیماری‌ها در سال 2017­، به این نتیجه رسیدند که شیوع نقطه‌ای گردن درد در دوران میانسالی به اوج خود می‌رسد. بر اساس این تحقیقات گردن درد در گروه‌های سنی 45 تا 49 و 50 تا 54 در بین زنان و مردان بیشترین میزان را دارد.

علل خشکی عضلات گردن

یکی از دلایل گرفتگی یا گردن درد، معمولاً ناشی از تنش و فشار زیاد به گردن یا کشیدگی عضلات است. عضلات براثر تمرینات ورزشی نادرست و همچنین نحوه غلط نشستن و انجام کارها، کشیده می­شوند. دو دلیل عمده برای گردن درد بیان کرده­اند که عبارتند از:

آسیب‌های فیزیکی

ضربه، یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در گردن درد است. بسیاری تصور می‌کنند حتما باید ضربه شدیدی به گردن وارد آید تا دچار آسیب شوند، اما باید دانست میزان شدت ضربه چه کم و چه زیاد باعث می­شود به گردن آسیب برسد. هنگامی که به گردن یا ساختار پشتیبانی‌کننده آن ضربه وارد می‌شود، گردن به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم آسیب می­بیند و فرد درد شدیدی را احساس خواهد کرد. به طور کلی آسیب‌های فیزیکی به گردن عبارتند از:

  • شکستگی یا جابجایی مهره‌های گردن
  • کشیدگی رباط‌های گردن هنگام ورزش یا فعالیت‌های بسیار سنگین یا چرخاندن گردن یا انجام یک حرکت با سرعت بالا
  • تنش‌های عصبی که براثر استرس و فشار روانی به فرد وارد می‌شود
  • درد در سایر نواحی بدن و تحریک بیش از اندازه کانال‌های عصبی و در نتیجه انتشار درد در ناحیه گردن
  • تمرینات ورزشی سنگین و پرفشار یا بلند کردن وزنه‌های بسیار سنگین
  • چرخش یا حرکت ناگهانی صورت و سر به طور کاملا غیرارادی
  • تصادفات رانندگی
  • زمین خوردن یا افتادن از پله یا مکانی مرتفع

بیماری‌های فرسایشی دیسک

یکی دیگر از عواملی که موجب گردن دردهای شدید در فرد می‌شوند، بیماری‌های فرسایشی دیسک است. برخی بیماری‌های فرسایشی عبارتند از:

آرتروز گردن

یکی از دلایل دردهای گردن، بیماری‌های فرسایشی ستون فقرات گردنی است. این نوع بیماری‌ها باعث تحلیل و سایش غضروف­های بدن می‌شوند. این مشکل بیشتر در افراد مسن و میان‌سال شایع بوده و ناشی از تغییرات فرسایشی طبیعی در بدن بر اثر افزایش سن است.

تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاع یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار در درد گردن است. تنگی کانال نخاعی به معنای باریک شدن طنابی است که نخاع از آن عبور می‌کند. هنگامی که طناب نخاعی یا به‌اصطلاح کانال نخاع تنگ می‌شود، فشار زیادی به شاخه‌های عصبی وارد می­آید.

بیرون‌زدگی دیسک گردن

بین هر یک از مهره‌های گردن، دیسک بین مهره‌ای وجود دارد. دیسک‌های بین مهره‌ای به نوعی ضربه‌گیر یا بالشتکی است که از ستون فقرات در برابر ضربه محافظت می‌کند. دیسک‌ها شامل دو لایه خارجی و داخلی هستند. لایه خارجی شبیه لاستیک اتومبیل و لایه داخلی ژله‌ای شکل (نوکلئوس پولپوزوس) است. با بیرون زدن هر یک از این دیسک‌های گردن، درد پدید می­آید.

ارتباط دیسک گردن و سرگیجه

سرگیجه گردنی یا سرویکوژنیک، حسی در گردن است که طی آن فرد احساس می‌کند تمام محیط اطراف دور سرش می‌چرخد. وجود حالات نادرست گردنی، اختلالات یا ضربه به ستون فقرات در ناحیه گردن باعث چنین مشکلی در فرد می‌شود. سرگیجه‌های گردنی، معمولا براثر آسیب‌دیدگی سر یا حرکات ناگهانی ایجاد خواهد شد. در شرایطی که سرگیجه گردنی بسیار زیاد باشد ممکن است تعادل بیمار را برهم بزند. برخی نشانه‌های این عارضه عبارتند از: سردرد، حالت تهوع، استفراغ، گوش درد، ضعف، اختلال در تمرکز. شاید این سوال در ذهن شما نیز به وجود بیاید که دلایل سرگیجه گردنی چیست؟ آیا دیسک گردن تاثیر دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت: دلایل بسیار زیادی باعث این سرگیجه می‌شوند که عبارتند از: دیسک گردن، آسیب‌های ناشی از ضربات درد گردن یا دردهای مزمن.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "درمان خانگی و سریع رفع گرفتگی گردن" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "درمان خانگی و سریع رفع گرفتگی گردن"، کلیک کنید.